City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Itana Bijelović za CF Blog: BodyCombat kao način života

Itana Bijelović

Itana Bijelović

25.2.2022.
Kada se dugogodišnja ljubav prema borilačkim sportovima spoji sa jednim od najpoznatijih svetskih grupnih treninga Les Mills BODYCOMBAT™, ljubav i uživanje su neizostavni.
Les Milss BODYCOMBAT™ instruktorka - Itana Bijelović

Kao neko ko se dugi niz godina bavio borilačkim sportovima kao što su Kik boks, Myau Thai, MMA, stupanje na veliku scenu Les Mills industrije preko LM BODYCOMBAT™ programa je jednostavno bilo zapisano u mom DNK sistemu.

Ovaj trening, kao i ostali Les Mills programi je proizvod koji se „krčka u laboratoriji“. Iza njega stoji veliki i snažan tim ljudi, te naučna istraživanja, što me je dodatno zaintrigiralo i povuklo da kupim svoju kartu za Les Mills vožnju i uđem u čitav sistem. Obzirom da sam neko ko stalno uči i napreduje u oblastima sopstvenih interesovanja, i ko je uvek tome pristupao iz pozicije nadgradnje uma i usvajanja novih informacija, te aktivnog razvoja fizičkih veština, usmeravanje u pravcu programa i koncepcije Les Mills-a je došlo spontano, kao prirodni sled događaja nastavka mog aktivnog sportskog života, i kao nešto što mora tako da bude, prvo kao vežbača, a zatim i kao instruktora.

Itana Bijelović izvodi pokret iz LM Body Combat treninga

BODYCOMBAT™ se zasniva na nauci o kardio treningu, gde se timovi ljudi bave pokretom, analiziraju svaki pokret, njegov uticaj na određene mišićne grupe i prave kombinacije koje će dati očekivane rezultate. To je energičan i zabavan intervalni trening visokog intenziteta koji sadrži elemente borilačkih veština kao što su karate, boks, kikboks, tekvondo, Myau Thai, MMA, kapoera. Program uključuje i pokrete funkcionalnog treninga kao što su čučnjevi, sklekovi, iskoraci. Ovaj beskontaktni trening pomaže vežbačima da probiju svoj put ka postavljenim ciljevima i rezultatima kroz udarce i kikove efikasno i borbeno, a ja kao instruktor sam tu da ih na siguran i bezbedan način, sa primesama zabave, motivacije, uz odličnu muziku posebno napravljenu za te uslove, dovedem do tog mesta.

Ono što me je posebno inspirisalo u ovom dobro upakovanom i kompleksnom sistemu jeste podržavanje ideje da smo svi mi instruktori različiti i da svako vodi trening na način kako ga oseća. To mi je, uz alate, koučing i pravila koje sam kao instruktor morala da savladam i koje primjenjujem, dalo slobodu da dam i svoj pečat i prepoznatljivost ovom treningu svetskih razmera. U sali sam, osim prezentera vežbi i pokreta, i psiholog i motivator, gde moram da osetim i ispratm različite potrebe svojih vežbača, usmerim im potrebnu pažnju i osećaj zadovoljstva na kraju treninga i potvrde da su došli na pravo mesto. Kao motivator, imam priliku da vežbaču pomognem da otkrije svoje skrivene mogućnosti, resetuje ograničavajuće i probudi podržavajuće sposobnosti.

Ono što ja predstavljam na bini je samo finalni proizvod. Iza kulisa stoji duga prethodna psihofizička priprema, učenje koreofrafija, sastavljanje kvalitetnog koučinga kojim vežbačima predstavljam izdanje, najavljujem i učim ih pokretima, na pravi način i u pravim momentima motivišem da ne posustaju, da daju makar jednu lestvicu više sebe zarad svojih ciljeva i benefita kojima teže.

Pokret iz Body Combat treninga

Benefiti BODYCOMBAT™ treninga

Benefiti ove vrste treninga su mnogobrojni. Uz njega se sagorevaju masti, toniraju mišići, oslobađa od stresa i poboljšava koordinacija, koncentracija i kondicija, povećava se kapacitet srca i pluća. Takođe, zahvaljujući elementima BODYCOMBAT™, vežbači stiču eksplozivnost, fleksibilnost, razvijaju osećaj za ritam, poboljšavaju reflekse. Ovo je aktivnost koja se može samostalno regulisati. Drugim rečima, vežbači mogu menjati intenzitet treninga (uz opcije nižeg i višeg intenziteta), prilagođen je njihovim ličnim potrebama i mogućnostima iz treninga u trening.

Nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo u borilačkim veštinama da bi otpočeli svoj put ovom trasom, ne postoje granice po godinama, sposobnosti ili nivoa kondicije. Iz tog razloga mi je posebno primamljivo i izazovno razbijanje predrasuda o ovom treningu kao treningu koji je prejak, pretežak, agresivan, kada nakon treninga stigne pozitivna povratna informacija vežbača da se tokom tih sat vremena osećao moćno, probuđeno, kao pobednik, spreman za najteže borbe.

U današnje vreme, svima nama je potreban ventil i način da se oslobodimo nagomilanog stresa i besa koji možda nosimo sa sobom, a BODYCOMBAT™ sesija je savršen način za oslobađanje od stresova svakodnevnog života. Zašto kažem sesija? Zato što je jedan od mnogobrojnih feedback-ova mojih vežbača bio da im je to kao trening, uz mene kao instruktora i motivatora, otkriće i osveženje za dušu i telo. Dušu u psihičkom smislu – oslobođenje negativne energije, stresa; i telo u fizičkom smislu – preoblikovanju tela, topljenju masti, jačanju mišića. Savršena muzika, posebno skrojena za svako izdanje, doprinosi opštem utisku, pomaže da atmosferu u sali dovedemo do usijanja, da podignemo adrenalin vežbačima, povežemo se i probudimo ratnike u njima.

U proseku ćete sagoreti oko 740 kalorija za svakih 55 minuta BODYCOMBAT™ treninga kojem prisustvujete, što ga čini produktivnijim načinom sagorevanja kalorija, a samim tim i masti, od mnogih drugih kardio treninga, i idealnim za one koji žele brzo da izgube višak kilograma. Istraživanje je pokazalo da udarci nogom, kolenima i brzi, naizmenični udarci tokom treninga mogu biti ekvivalentni izvođenju 1700 standardnih trbušnjaka. Udaranje, guranje i blokiranje – tj. elementi borilačkih veština, kada se kombinuju zajedno i ponavljaju regulisanim tempom i intenzitetom, pomažu iskorišćavanju grupa mišića za koje nikada niste ni znali da imate, a sve zahvaljujući prethodno sprovedenim naučnim ispitivanjima i istraživanjima.

Često zaboravljena, prednost BODYCOMBAT™ treninga je efekat koji ima na ravnotežu vežbača, koordinaciju i agilnost. Mnoge vežbe zahtevaju balansiranje na jednoj nozi dok šutirate ili udarate drugom nogom. Ovo zahteva dobru ravnotežu, koordinaciju i agilnost, što se poboljšava iz treninga u trening. Za postizanje sjajnih rezultata, potreban je kontinuitet, te se preporučuje praktikovanje ove aktivnosti 2-3x nedeljno.

Da sumiramo, sa naučne perspektive, BODYCOMBAT™ je visoko intenzivan intervalni trening inspirisan borilačkim veštinama. Iz ličnog iskustva, osećaja, doživljaja i percepcije, ovaj trening je trening koji ne gradi karakter, on otkriva karakter, vaše skrivene potencijale, mogućnosti, borbenost i istrajnost u momentima kada je najteže. Vodeći se načelom kapoere, borilačkom veštinom nastalom kao vid otpora, samoodbrane i preživljavanja afričkih robova, a čiji se elementi koriste ovdje, protivnika ne treba povrediti, nego ga pobediti. Sami sebi smo najveći i prijatelji i neprijatelji. Pridružite nam se u sali, pobedite svoje strahove i stresove uz odličan trening poput ovog.