City Fitness logoCity Fitness

Dijagnostika

Fitnes dijagnostika je osnova precizne procjene stanja i optimalnog, strukturiranog i progresivnog trenažnog procesa, bilo da se radi o rekreativcu, mladom sportisti u razvoju ili vrhunskom sportisti. Naš pristup u dijagnostici zasnovan je na najvećim stručnim znanjima, dugogodišnjem iskustvu članova našeg tima kao i na najnaprednijoj tehnologiji.

U radu koristimo metodologiju najprestižnijih akademija i organizacija koje su dominantne i u vrhunskom sportu i u radu sa opštom populacijom, čije sertifikacije i specijalizacije su prošli naši personalni treneri (NASM, EXOS, FMS).

Tokom samog prijema novog klijenta prikuplja se niz objektivnih (kroz mjerenja) i subjektivnih (upitnici) informacija nakon čega se kreće sa procesom planiranja treninga.

PNOE dijagnostika

Oprema

Svi klijenti Dijagnostičkog centra fitrevolution prolaze sljedeće osnovne testove:

1. Statička procjena posturalne ravnoteže

Identificikacija potencijalnih posturalnih deformiteta kako bi kroz integraciju korektivnih protokola na iste uticali i smanjili mogućnost povreda.

2. Dinamička posturalna procjena

Procjena posture u pokretu (sa i bez promjene baze oslonca, sa i bez dodatog opterećenja) nam daje informaciju o svemu šta se dešava u pokretu (sa ili bez opterećenja). To je prvi korak u identifikaciji i smanjenju asimetrija, disbalansa, kompenzacija i uz dobro planiran korektivni protokol, siguran je put ka smanjenju rizika od povrede i poboljšanju performansa.

3. Bioelektrična impedancija

Mjerenje tjelesne kompozicije pruža informacije o količini i procentu masnog tkiva, mišićnoj masi i hidrataciji tijela, što nam pomaže u planiranju treninga, praćenju napretka i prilagođavanju programa treninga i ishrane.

4. Kardio testovi

Naši stručnjaci izvode niz kardio testova kako bi procijenili vašu spremnost za vježbanje, kardiovaskularnu kondiciju, izdržljivost i funkcionalne sposobnosti srca i pluća da odgovore zahtjevima određene fizičke aktivnosti. Takođe, u slučajevima kad je to potrebno, kroz saradnju sa najeminentnijim kardiolozima i specijalistima medicinske struke se utvrđuje da li postoje ograničenja ili zabrana upražnjavanja planirane fizičke aktivnosti.

K-pull Kinvent oprema za dijagnostiku

5. Mjerenja na Kinvent opremi

Naš dijagnostički centar raspolaže fizioterapijskim i sportskim paketom koji kroz mjerenja na različitim dinamometrima i goniometrima daje precizne podatke u odnosu na maksimalnu i izometrijsku snagu, opseg pokreta, brzinu produkcije sile, zamora i mnogo drugih relevantnih podataka za pravilnu, preciznu i adekvatnu trenažnu strategiju i bezbjedan izbor vježbi.

Posebno smo ponosni na K-Deltas, platformu namijenjenu kako upotrebi u elitnom sportu, tako i upotrebi u naučno-istraživačkim projektima, jer je ovo proizvod koji je jedinstven u terenskom testiranju. Mogućnost opterećenja od 2 tone po platformi i brzina dobijanja rezultata daje najširu mogućnost upotrebe u testiranjima skokova (sa i bez opterećenja), pokreta na platformi (sa i bez opterećenja), što daje mogućnost utvrđivanja parametara reakcije tijela na sva opterećenja iz realnih situacija na sportskim terenima. Ova platforma daje mogućnost mjerenja asimetrija donjih ekstremiteta i snage, analize skokova te indikatora impulsne faze kroz CMJ i SJ protokole. Primjena je široka i nije usmjerena samo na individualce već i na uklapanje različitih performansi pojedinaca u komplementarizam tima.

6. PNOĒ

PNOĒ pruža kliničku preciznost u mjerenju metaboličkog, srčanog, plućnog potencijala i ćelijskog stanja, te predstavlja zlatni standard u personalizaciji ishrane i vježbanja.

Metaboličkom analizom se utvrđuju vrijednosti 23 biomarkera u dahu (udah, izdah), što pruža najpotpuniju procjenu zdravlja i performansi. Bilo da je u pitanju pojedinac sa ciljem smanjenja tjelesne mase, rekompozicije ili sportista koji želi unaprijediti svoje potencijale, PNOĒ uređaj je prepoznat kao jedinstven u dijagnostici.

PNOĒ metabolički uređaj je precizan prenosivi alat koji koriste vodeći sportski timovi, vrhunski sportisti i univerzitetski istraživački timovi za procjenu potrošnje kiseonika i eliminacije ugljen-dioksida u mirovanju i tokom vježbanja. Drugim riječima, PNOĒ procjenjuje metabolički ritam.

Statičko mjerenje na PNOE aparatu

RMR ili test u mirovanju utvrđuje potrošnju kalorija u mirovanju i efikasnost sagorijevanja masti, čime se utvrđuje tačna vrijednost energetske potrošnje i potrošnje supstrata (ugljeni hidrati/masti) i na precizan način pomaže u planiranju nutritivne i trenažne strategije.

AMR ili aktivni test je način utvrđivanja sposobnosti tijela koji će ukazati na to kako se tijelo ponaša tokom fizičke aktivnosti. Aerobni i anaerobni kapacitet, pravilno disanje, postura tokom aktivnosti, energetska potrošnja u svakom trenutku aktivnosti, maksimalna potrošnja kiseonika u jedinici vremena (Vo2 max) kao i sposobnost vašeg tijela da se odupire zamoru i vrijeme koje je potrebno da se oporavi od aktivnosti. Putem ovog testa dobijaju se smjernice koje će pomoći u preciziranju i definisanju trenažnih aktivnosti sa ciljem ostvarivanja potpunog potencijala što je preduslov za vrhunska sportska ostvarenja.

Savršena linija, zdravlje, dugovječnost ili sportski rezultat, ciljevi su do kojih se dolazi samo jednim putem. Naučno potvrđenim, klinički preciznim i putem zasnovanim na mjerenju!

K-push Kinvent metoda za dijagnostiku

7. EMG Delsys

U svijetu sporta i fitnesa, razumijevanje aktivacije mišića i optimizacija performansi ključni su kako za sportiste, tako i za trenere. Jedan moćan alat koji je napravio revoluciju u ovom području je EMG Delsys.

Šta je EMG Delsys?EMG, ili elektromiografija, je tehnika koja se koristi za mjerenje i analizu aktivnosti mišića. EMG Delsys je napredni sistem koji bilježi i snima električne signale koje stvaraju mišićne kontrakcije, pružajući dragocjene uvide u obrasce aktivacije mišića.

Preciznost i tačnostEMG Delsys pruža izuzetnu preciznost i tačnost pri mjerenju aktivacije mišića. Njegovi napredni senzori i visoka brzina uzorkovanja bilježe čak i najmanje kontrakcije mišića, omogućavajući sportistima i trenerima da detaljno analiziraju obrasce aktivacije mišića.

Razumijevanje aktivacije mišićaKorišćenjem EMG Delsys uređaja, sportisti i treneri mogu dublje razumjeti kako se mišići aktiviraju tokom različitih pokreta i vježbi. Ovo znanje je ključno za optimizaciju trening programa, identifikaciju mišićnih disbalansa i poboljšanje ukupnih performansi.

Prevencija povreda i rehabilitacijaEMG Delsys je vrijedan alat za prevenciju povreda i rehabilitaciju. Praćenje obrazaca aktivacije mišića, može pomoći u identifikaciji područja slabosti ili kompenzacije, omogućavajući trenerima i terapeutima da dizajniraju ciljane vježbe i intervencije za bolji oporavak i prevenciju povreda.

Optimizacija performansiUz pomoć EMG Delsysa, sportisti mogu usavršiti tehniku i maksimizirati svoj potencijal. Analizirajući aktivaciju mišića u realnom vremenu, sportisti mogu prilagoditi obrasce kretanja, optimizirati regrutaciju mišića i postići optimalne nivoe performansi u svojim sportovima ili aktivnostima.