City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Zdrava leđa by Hipokrat

City Fitness tim je osmislio novi grupni trening za zdravlje Vaših leđa

City fitness logo

City Fitness

2.11.2019.
U želji da čitaocima približimo problematiku bola u leđima, ali i da dijelom otkrijemo našu motivaciju za pokretanjem grupnog treninga kakav je ”Zdrava leđa by Hipokrat”, prenosimo teorijski osvrt doktora Ilije Stolića, neurologa koji je radno angažovan u Poliklinici Hipokrat.
Portret doktora Ilije Stolića

Kako evoluira sam čovjek, način življenja, odgovornosti i obaveze kojih se prihvata, tako evoliraju i problemi sa kojima se suočavamo na zdravstvenom planu. U želji da detaljno opserviramo život modernog čovjeka, primjećujemo da ljudi sve više vremena provode u sjedećem položaju, u društvu izdanaka najnovije tehnologije.

Vrijeme uz reprezente tehnološke revolucije brzo prolazi, bez jasnog uvida u njegov tok, u položaj u kom provodimo to vrijeme, baš kao i u sve ono što smo mogli napraviti za svoje zdravlje u tom vremenskom intervalu. Stoga, vrlo često, javljaju se problemi sa posturom, bolovi u leđima, a oni nijesu karakteristični samo za određenu populaciju, već su, na neki način, kolektivno breme.

Dr Ilija Stolić za City Fitness blog:

Bolni sindromi kičme sa ili bez širenja niz ekstremitete su čest zdravstveni problem sa kojim se svaki čovjek susreo u životu. Bilo da su bol i ukočenost trajali tokom kraćeg ili dužeg vremena, znak su iscrpljenja kompenzatornih mehanizama muskuloskeletnog sistema zbog nepravilne i prekomjerne aktivnosti. Ovi bolni sindromi čine jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice koji značajno umanjuju radnu sposobnost, a čest su uzrok bolovanja kod radno sposobnog stanovništva. U zemljama koje prate troškove liječenja i gubitak radnih dana zbog tegoba koje se vezuju za bolesti kičmenog stuba, brojke su alarmantne. Samo u SAD, troškovi se procjenjuju na više od 100 milijardi dolara godišnje. Zbog toga postoji potreba da se pored kvalitetnog liječenja, široko uključi i kvalitetna preventiva oboljenja kičmenog stuba od najranijeg djetinjstva.

U oštećenjima kičme, bol je mahom prvi i najvažniji simptom. Nakon bola se javlja osjećaj ukočenosti, zaštitna pozicija sa spazmima okolnih mišićnih grupa koja sprečava pokretanje, a ponekad i osjećaj trnjenja i širenje bola u ekstremitete sa gubitkom snage. Uzrok je uglavnom u degenerativnim promjenama u kičmenom stubu. Obzirom da su u početku tegobe blage i povlače se kroz nekoliko dana, u 90 % slučajeva se ništa i ne preduzima – do sledeće prilike…

Zbog toga je bol prvi upozoravajući simptom nakon kojeg bi se trebalo obratiti za stručnu pomoć.

Uobičajeni trening, samostalno ili pod nadzorom trenera, fitnes instruktora u početnim slučajevima može biti efikasan. Ukoliko tegobe i dalje opstaju, treba se obratiti stručnjaku za dijagnistiku ili rehabilitaciju, tj. da se oporavak nastavi uz nadzor medicinske doktrine. U težim slučajevima potrebno je obaviti neurološku ili ortopedsku dijagnostiku, pregled magnetnom rezonancom i EMNG – om, utvrditi nepravilnosti u držanju tokom rada, vježbanja i odmora koje treba korigovati. Fizijatar određuje tretman rehabilitacije koji se sprovodi uz pomoć fizioterapeuta. Čitav ovaj put je nekada potrebno proći da bi se izbegla neurohirurška intervencija.

Zato je najbolje za ljude koji nemaju značajnijih tegoba, da kvalitetnim vježbanjem uz stručni nadzor poprave tonus paravertebralnih mišića, kao i usvoje strategiju pokreta koji štede kičmeni stub i zglobove od prekomjernog opterećenja, a istovremeno povećavaju snagu i izdržljivost. Pravilno rješavati bol u kičmi je bitno, jer on povratno negativno djeluje na zdrave navike: skoro tri četvrtine pacijenata odustaju od rekreativnih sportskih aktivnosti, čak skoro dvije trećine ne može više da obavlja neke od uobičajnih dnevnih aktivnosti, a sve zbog prisustva bola.

"Zdrava leđa by Hipokrat"

Naš trening “Zdrava leđa by Hipokrat” prati smjernice koje navodi dr Ilija Stolic. Vođen je od strane profesora fizičkog vaspitanja i dipl. fizioterapeuta. Plan i program je kontrolisan od strane neurologa i ortopeda.

Trening je namijenjen ljudima koji žele očuvati svoje zdravlje, unaprijediti zdravlje leđa, a radi se u fazi bez bola. Svi naši klijenti će imati mogućnost da prate predavanja relevantnih stručnjaka iz raznih oblasti medicine, da imaju određene besplatne konsultacije i mogućnost da ostvare popuste na dijagnostičke metode lidera u ovoj oblasti, Poliklinike Hipokrat, te da u procesu oporavka imaju popuste na fizioterapeutske i druge usluge.

Postavljamo zlatni standard. Medicini-medicinsko stanje, a preventiva kroz vježbanje vođeno od strane posvećenih stručnjaka iz domena fizioterapije i fizičke kulture.