City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Usporen metabolizam, a šta je to zapravo?

Portret Igora Ognjenovića

Igor Ognjenović

9.9.2023.
Saznajte šta je metabolizam, zašto je važno održavati ga na visokom nivou i šta može uzrokovati njegov pad.
PNOE testiranje

Sigurno ste čuli za termin metabolizam. Iako većina ljudi ne zna šta to znači, često ovaj pojam optužuju za neuspješne pokušaje mršavljenja ili uopšte nemogućnost postizanja fitnes ciljeva. Ovaj blog objašnjava šta je metabolizam, zašto je važno održavati ga na visokom nivou i šta može uzrokovati njegov pad.

Šta je metabolizam?

Metabolizam uključuje sve biološke procese koji pretvaraju gorivo iz hranjivih materija poput masti i ugljenih hidrata u energiju koja je potrebna našem tijelu da preživi. Tu energiju nazivamo kalorijama. Jednostavno rečeno, to je proces kroz koji sagorijevamo kalorije. To je najvažniji biološki proces jer tijelu pruža stalno obezbjeđenje energije neophodne za pokretanje tijela i sve funkcije koje pojedinca održavaju u životu, kao što su disanje, cirkulacija krvi, ćelijski rast, oporavak mišića, itd.

Metabolizam se značajno razlikuje od osobe do osobe zbog starosnog doba, genetike, trenažnih navika, prehrambenih preferencija, lijekova, itd. Zašto je važno imati visoku metaboličku stopu, ili brz metabolizam? Ubrzan metabolizam znači da Vaše tijelo sagorijeva više kalorija od prosječne osobe iste dobi, težine, visine i pola. S druge strane, spor metabolizam znači da sagorijevate manje kalorija od prosjeka.

Mršavljenje zahtijeva kalorijski deficit, odnosno stanje kada unosite manje kalorija nego što sagorijevate.. Brz metabolizam je najmoćnija zaštita od dobijanja prekomjerne tjelesne težine ili gojaznosti. Međutim, osim što štiti od debljanja, brz metabolizam povezan je s bržim oporavkom ćelijskih i mišićnih tkiva te drugim procesima regeneracije posle treninga.

PNOE

Šta može uzrokovati usporavanje metabolizma?

Starenje, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti ali i neadekvatan trening su faktori koji mogu uticati nametabolizam i svi mogu dovesti do usporavanja metabolizma. Evo kako svaki od njih može uticati:

Starosna dob:

Starenje će uzrokovati pad metabolizma jer što smo stariji, teže je održavati mišićnu masu, uz to manje izlučujemo hormone koji pozitivno utiču na metabolizam (npr. hormon rasta). Metabolički pad uzrokovan starenjem mnogo je manje akutan od onog koji ishrana ili sedentaran način života mogu izazvati i čest je slučaj da pojedinci starije životne dobi uspijevaju uz vježbanje održati vitalno i funkcionalno tijelo bez prekomjerne tjelesne težine.

Ishrana:

Ishrana je jedan od najmoćnijih činilaca koji utiču na Vaš metabolizam. Kada smanjite kalorije koje unosite i uđete u kalorijski deficit, stanje u kojem sagorijevate više kalorija nego što jedete, vaše tijelo će smanjiti metaboličke aktivnosti na dva načina. Prvo, gubite mišićnu masu. Taj proces se događa jer su mišići jedna od vaših primarnih energetskih rezervi koje će biti iskorištene kako bi se pokrio kalorijski deficit uzrokovan restrikcijom hrane.

Drugo, čini vašu preostalu mišićnu masu ekonomičnijom, što uzrokuje da sagorijeva manje kalorija pri kretanju (npr. hodanju). To se postiže promjenom ravnoteže određenih hormona koji regulišu energiju koju Vaše stanice troše tokom kretanja. Oba procesa su dio mehanizma za preživljavanje Vašeg tijela koji se aktivira kako bi se sačuvale kalorije i pomogle Vam zatvoriti energetski deficit uzrokovan ograničenjem unosa hrane. Međutim, oba se mogu izbjeći s pravilnim dozama i vrstama vježbanja.

Trening:

Trening može brzo i najakutnije uticati na vaš metabolizam. Iako može biti moćno sredstvo za povećanje metabolizma, pretreniranost može imati suprotan učinak. Najučinkovitija vrsta treninga za povećanje metabolizma je trening sa opterećenjem. Prvo, povećava mišićnu masu, što rezultira većim sagorijevanjem kalorija jer više aktivnog tkiva zahtijeva više energije. Drugo, povećava energetsku potrošnju vaših mišića po jedinici mase, što znači da svaki kilogram mišićne mase počinje sagorijevati više zbog pozitivnog pomaka u hormonskoj ravnoteži koja reguliše potrošnju energije vaših stanica. Međutim, previše treninga pokazalo se da uzrokuje nepovoljne promjene u ravnoteži hormona (npr. smanjenje izlučivanja hormona rasta) što smanjuje metaboličke procese.

PNOE

Uravnotežena ishrana, adekvatna Vašoj energetskoj potrošnji i trening koji odgovara, starosnoj dobi, polu, nivou utreniranosti čine sinergiju koja Vas na precizan, kontrolisan i bezbjedan način vode do uspjeha i željenog rezultata.

U našem centru možete uraditi metaboličko testiranje, dobiti adekvatan i personalizovan plan treninga i plan ishrane.

KONTAKTIRAJTE NAS I ZAKAŽITE KONSULTACIJE