City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Trening – cjelogodišnji proces i kultura življenja

Nikola Mijušković

23.5.2019.
Osnovni sastojak svega što u životu radimo je ljubav. Ljubav, koja u bezbolnom porođaju donosi na svijet predanost, odricanje, istrajnost. Sa ljubavlju, svi vrhovi su osvojivi, koliko god da bili visoki, a bez nje, sve gubi svoj smisao. I tako je to u odnosima sa ljudima, u poslu, ali i u sportu, u treningu.
Grupa sportista trci šetalištem jezera Krupac u Nikšiću

Koliko god da postoji nijansi sive između, ja u sportskom procesu jasno opažam dvije grupacije. Ovi na lijevom kraju mog imaginarnog kontinuuma su ljudi kojima je sport samo sredstvo za postizanje nekih ”viših”, kvazi ciljeva. Tako je oko nas, mnogo profesionalnih sportista kojima su sve želje usmjerene samo ka kolektovanju zelenih novčanica i uživanju u jeftinim vrijednostima koje one sa sobom donose. Nije ni malen broj rekreativaca kojima je sport (trening) samo kratka, predljetnja epizoda, kojom se teži anulirati zimska gastronomska bezbrižnost i stvoriti kakav-takav privid atletske figure za najtoplije ljetnje mjesece. Ništa loše i neprimjereno, legitimno pravo vlastitog izbora, ali ipak, ne i nešto što svesrdno možemo podržati.

Sa druge strane, pravi sportski ratnici, oni koji u krvi imaju neka sportska zrnca, oni koji svoj serotonin nalaze u znoju, naporu i takmičenju sa sobom od juče. Takvi su u profesionalnom sportu najdužeg roka trajanja, sa liderstvom u ličnoj karti i rekordima u ličnoj biografiji.

Među rekreativcima, takvi ne znaju za kalendar, mjesece ne dijele na sezonu, predsezonu i periode za zaborav. Za njih, trening je cjelogodišnji proces i kultura bez koje se ne može živjeti. Oni svoju dnevnu trenažnu rutinu, bez izgovora, traže među tegovima, u talasima, na stazama, u parkovima, uz ritam fitnes vibracija, šum vjetra.

To je grupacija čiji izbor podržavamo, podstičemo i čiji primjer slijedimo. To je grupacija koja nas inspiriše da budemo bolji. Međutim, iznad svega, to je grupacija koja ostvaruje rezultate. Grupacija koja vremenom postaje snažnija, izdržljivija i zdravija. Na kraju… i to je grupa epizodista. Ali njihova epizoda se ne završava tako brzo.

Ne želimo apriorno istaći da smo mi jedina valjana adresa gdje možete pronaći svoju cjelogodišnju formulu treninga, iako zadržavamo pravo da i u to vjerujemo J . Samo vam želimo reći da trenirate, sa ljubavlju, bez obzira na kalendar, na oblake ili sunce, radne i neradne dane. Trenirajte, poklonite treningu svoje vrijeme, jer to je vrijeme, koje će vam se kad-tad vratiti!

Slika maslačka

Samo vam želimo reći da trenirate, sa ljubavlju, bez obzira na kalendar, na oblake ili sunce, radne i neradne dane. Trenirajte, poklonite treningu svoje vrijeme, jer to je vrijeme, koje će vam se kad-tad vratiti!