City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Revolucija, ja sam ZA! A ti?

O rekonstrukciji "Doma revolucije" i opremanju novog centra

City fitness logo

City Fitness

29.7.2019.
Svoju priču počinjem citatom uvodnog dijela novinara HRT-a u emisiji „Betonski spavači 2": „U Nikšiću, drugom najvećem gradu u Crnoj Gori, nalazi se još jedan njegov rad (arhitekte Marka Mušiča). Kompleks koji je ovaj grad trebao učiniti jednim od središnjih mjesta političkog i kulturnog života u Jugoslaviji. Ovo je možda najimpresivnija ruina, ne samo na području bivše države nego i cijele Europe. Dom revolucije, betonski spavač mastodontskih dimenzija...“.
Dom revolucije

Zelena kapija. Pokušavam pomjeriti rezu kako bih prvi put zakoračio u dvorišni dio zdanja pored koga sam toliko puta prošao, a koje mi je bilo tako daleko. Nedostatak želje, mističnost prostora ili nešto treće… Do momenta mog saznanja da postoji ideja o rekonstrukciji prostora u Domu revolucije nikada nisam poželio da pružim ruku plavom džinu… Otvaram kapiju, gazim prvi metar davno prežaljene ambicije jednog snažnog grada… Ispred sebe vidim tragove posrnuća, građevine i čovjeka… Zub vremena je nagrizao zdanje, a čovjek se potrudio da dovrši što vrijeme nije moglo… Tužnim pogledom pozdravljam „nesuđenog druga“ i vraćam rezu na zelenoj kapiji siguran da je ovo bio naš poslednji bliski susret.

Unutrašnjost čuvenog "Doma revolucije" u Nikšiću prije rekonstrukcije

Ipak… Uporedo sa rastom naše fitnes priče, raste i energija onih koji su nosioci ideje o rekonstrukciji "Doma revolucije". Po završenoj fazi čišćenja i pripremnih radova Opština Nikšić objavljuje javni poziv za zakup prostora na trideset godina predviđenog za fitnes centar. Na tenderu održanom 8.10.2018. godine dobijamo u zakup prostor i mogućnost da svoje snove pretvorimo u realnost.

Kompanija Knjaz od momenta preuzimanja prostora, analitično i planski pristupa rekonstrukciji objekta. Statički se ojačavaju noseći elementi, u skladu sa najstrožijim građevinskim standardima. Svi radovi na objektu su realizovani tako da cjelokupna rekonstrukcija ovog prostora može biti primjer u daljoj valorizaciji prostora u „Domu revolucije“.

Posebna pažnja je data pristupnom dijelu sa stepeništem na koji ćemo i mi i naši sugrađani biti posebno ponosni. Zamišljen kao javna, nekomercijalna površina, prilaz sa klupama će biti okupljalište mladih, porodica i inspiracija turistima da iz našeg grada ponesu prepoznatljive fotografije.

Kada je riječ o unutrašnjosti objekta sigurni smo da će Nikšić podići visoko ljestvicu takmacima na evropskoj fitnes sceni. Najnoviji i najefikasniji sistem ventilacije i klimatizacije vježbaču stvara osjećaj vježbanja na otvorenom prostoru. Ovim sistemom će se omogućiti idealni temperaturni uslovi za vježbanje tokom cijele godine što će rekreativcima i sportistima biti šansa da kroz kontinuitet postižu i održavaju željene rezultate. U salama za grupne treninge i prostoru predviđenom za kardio jedinice, slobodne terete i mašine za snagu će biti postavljeni profesionalni podovi koji će biti bezbjedni, protivklizni i antibakterijski. Našim vježbačima želimo stvoriti uslove koji u ovom momentu na skali kvaliteta u svakoj kategoriji procjene predstavljaju zlatni standard. Sadržaji ujedinjeni u jedinstvenu ponudu na ovim prostorima će rekreativcima i sportistima pružiti uslugu kakva do sad nije viđena na ovim prostorima. Oprema je dugo i brižljivo birana kroz obilaske evropskih fitnes centara i centara za kondicionu pripremu i oporavak sportista.

Kada je riječ o stručnom potencijalu, planski smo u kontinuitetu edukovali članove tima tako da u ovom momentu imamo snažnu ekipu pojedinaca koji će na najkvalitetniji način odgovoriti svim izazovima kako u grupnom treningu, tako i u radu sa pojedincima i djecom.

Takođe, novi centar će biti adresa na kojoj će profesionalni sportisti pronaći sve ono što je neophodno za dostizanje vrhunskih ciljeva. U našoj ponudi će biti različiti vidovi sportske i druge dijagnostike, oporavka sportista, psihološke pripreme, poboljšanja kondicije, snage, izdržljivosti, kao i kvalitetnih dodataka ishrani.

Skica novog City Fitness centra sa porukom: "Cijeli grad jedan tim!"

Dok koračamo sigurnim putem udahnuća života najambicioznijem projektu o kom su sanjale generacije Nikšićana, pozivamo vas da zajednički damo povod novinarima HRT-a da nas uskoro opet posjete i da ovaj put na malo drugačiji način predstave „Plavu pticu“:

„U Nikšiću, drugom najvećem gradu u Crnoj Gori od danas živi sportski kompleks koji je ovaj grad učinio jednim od središnih mjesta sportskog života na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo je možda nejimpresivniji objekat ovog tipa ne samo na području bivše države nego i cijele Europe. Dom revolucije, div koji živi“.

Nadam se da će uskoro i ostatak „Doma revolucije“ oživjeti energija drugih koji imaju dovoljno hrabrosti da krenu, snova da sanjaju i vjere da samo zajedno možemo naš grad vratiti na staze stare slave…

Revolucija, ja sam ZA! A ti?

Cijeli grad jedan tim!

Igor Ognjenovic