City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

O čemu govorim kada govorim o fitnesu

Drugačiji fitnes!

City fitness logo

City Fitness

17.3.2019.
“Danas je trening zabavan, koristan i efikasan. Jednostavno, trening je postao varijanta dobrog provoda!”
O cemu govorim kada govorim o fitnesu

Siguran sam da su skoro svi koji su “pretrčali” knjigu Haruki Murakamija “O čemu govorim kad govorim o trčanju” poželjeli da osjete dio opisanih staza đonovima sopstvenih patika… Da osjete dah opisane prirode i čuju ritam sopstvenog srca. Da li je onda moguće doživljaj trčanja svesti na onaj epitet kojim ga časte oni koji još nijesu opijeni čarima istog? Taj doživljaj je najmanje fizički…

Svi mi koji smo zavedeni i opčinjeni ljepotama sporta i rekreacije znamo dobro da nam je ovaj osjećaj “fizičkog” najmanje važan.

Murakami kaže da kada je pisao iskreno o trčanju, pisao je o sebi…

Kako onda drugačije pisati o fitnesu?

Najbolja definicija pojma “fit” je da je to ono stanje kada se čovjek najbolje osjeća u sopstvenoj koži! To je konglomerat fizičkog i mentalnog zdravlja do kog se dolazi kroz redovnu i odgovarajuću fizičku aktivnost, pravilnu ishranu, dovoljno odmora i pozitivno razmišljanje.

Danas je fitnes najčešći oblik korišćenja slobodnog vremena u Evropi i apsolutno je zagospodario kod miliona vježbača kao način života!

Za razliku od sporta koji ima takmičarski karakter i od pojedinca se traži da ide do granica sopstvenih mogućnosti, rekreacija individui daje slobodu da pronađe svoj optimum fizičke potrošnje koji će mu omogućiti postizanje boljih rezultata i u drugim sferama života.

Redovno vježbanje jača kardiovaskularni potencijal, mišićnu snagu i izdržljivost, povećava fleksibilnost mišićno-koštano-zglobnog aparata, reguliše tjelesnu kompoziciju ali isto tako ono utiče i na koncentraciju, produktivnost i socijalni život.

Kako napraviti pravi izbor?

Fitnes je u ovom momentu potreba, trend i najbrže rastući biznis u modernom svijetu. Činjenica je da je za razvoj fitnesa zainteresovana šira društvena zajednica što je dovelo do toga da danas imamo široku ponudu i veliki kvalitet treninga.

I sama suština fitnesa je evoluirala! Nekada se sve vezivalo za odlazak u teretanu, bavljenje bodibildingom ili odlazak dama na “aerobik”…

Danas je aktuelan “DRUGAČIJI FITNES”! Grupni treninzi nisu isključiva privilegija ljepšeg pola… Muzika je neizostavan element koji treningu daje tempo, a vježbaču motivaciju…Danas je trening zabavan, koristan i efikasan. Jednostavno, trening je postao varijanta dobrog provoda!

Isto tako, fitnes je i moćno oružje u preventivi različitih bolesti i stanja. Programi čija etiologija seže iz spoznaje potrebe njegovanja kvalitetnog posturalnog statusa vrlo često su izbor starije populacije.

Na kraju ću pokušati i da odgovorim na pitanja koja nam se vrlo često postavljaju.

Šta je bolje? Ili još društveno opasnije pitanje, ko je bolji?

Odgovore je vrlo lako dati! “Loš je samo onaj trening koji niste odradili”! Vaše je da izaberete odgovarajuću opciju, adekvatnu vašim godinama, trenutnoj formi, postavljenim ciljevima i “ukusu”, uz konsultaciju stručnog lica.

Siguran da moje riječi ne mogu imati efekat savršenog štiva velikog Murakamija, maestra pisane riječi i dugih pruga, ostajem u želji da će makar jedan čitalac krenuti novim putem. Onim koji će ga dovesti do sopstvene najbolje verzije! One koja će ga učiniti srećnim, sigurnim u sopstvene mogućnosti i sa potencijalom da mijenja druge na bolje!