City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Budimpešta – epicentar svjetskog vaterpola

Nikola Mijušković

28.6.2022.
Naš sportski psiholog Nikola Mijušković prenosi nam svoje utiske sa Svjetskog prvenstva u plivanju i vaterpolo, na kojem je bio dio naše vaterpolo reprezentacije.
Svjetsko prvenstvo u plivanju i vaterpolu u Budimpešti

Budimpešta je čaroban grad i generalno destinacija koju nipošto ne bi trebalo preskočiti. Njene čari sam već iskusio kao turista, a sada joj se vraćam u posebnoj, najdražoj mogućoj ulozi.

Naime, u toku je Svjetsko prvenstvo u plivanju i vaterpolu koje se održava u Mađarskoj, a Budimpešta je domaćin grupe u kojoj nastupa vaterpolo reprezentacija Crne Gore (čiji sam član kao sportski psiholog u stručnom štabu). U grupi A, osim nas i domaćina, nastupaju Gruzija i Brazil. Crna Gora slovi za jednog od favorita u grupi, a kao krajnji cilj se identifikuje dobar plasman ali i napredak mlade ekipe koja po prvi put u ovom sastavu igra jedno veliko takmičenje. City Fitness dakle, može da se pohvali da ima svog predstavnika na najvećoj vaterpolo smotri. To nije samo moja pobjeda, već pobjeda City Fitnessa i sportske psihologije koji žive u sinergiji.

Nikola Mijušković na Svjetskom prvenstvu u Budimptešti

Već prvog dana prvenstva, postalo je jasno da će Mađari biti sjajni domaćini i organizatori. Sve je prilično jasno i uređeno, od medicinskih protokola vezanih za Kovid, preko prevoza, pa sve do organizacije samih treninga i utakmica. Sportisti i članovi stručnih štabova osjećaju poštovanje i uvažavanje i brigu o njima. Sportska infrastruktura je nestvarna. Sama Budimpešta broji preko 100, što otvorenih, što zatvorenih bazena, a to je 20 puta više u odnosu na kapacitet cijele Crne Gore. Ulaganja u infrastrukturu, klubove i reprezentaciju su jako velika, što se vraće na fonu rezultata.

Svjetsko prvenstvo u plivanju i vaterpolu u Budimpešti

Sam vaterpolo turnir u grupi A se održava na Margitinom ostrvu, čuvenom Margitsigetu, koje se nalazi između Budima i Pešte, na Dunavu i koje je dugačko 2.5 km. Tu se nalazi hram mađarskog vaterpola, veliki otvoreni bazen koji ima kapacitet od 7000 gledalaca. Imali smo tu sreću da turnir otvorimo na tom bazenu protiv domaćina i uživamo kako u vaterpolo predstavi, tako i u spektaklu na tribinama. Prvi utisak je sjajan i kaže da Mađari žive za vaterpolo. Teško opisiva sinergija igrača i publike, podrška i u dobrim i u lošim momentima. Posebno je lijep osjećaj sjedjeti na mjestu gdje je ispisana istorija ovog sporta.

Podatak koji najbolje ilustruje to koliko je ovaj narod privržen vaterpolu jeste poster nedavno preminule vaterpolo legende Tibora Benedeka. Svakoga dana, ispred njegovog postera, upali se na desetine svijeća. Prizor kakav je kod nas teško zamisliv. Epilog priče sa našim nastupom na prvenstvu svijeta će uslijediti za desetak dana. Uz vjeru u dobar plasman, sportski pozdrav iz Budimpešte.