City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Značaj fizičke kulture za razvoj djeteta

Doc. dr Ivana Vasiljević otkriva značaj fizičke kulture za razvoj djeteta. Saznajte kako fizička aktivnost podstiče intelektualni i fizički razvoj te zašto je igra ključna za zdravo odrastanje.

City fitness logo

City Fitness

14.6.2022.
Zdravo odrastanje djece podrazumijeva intelektualni i fizički razvoj kroz igru, socijalnu interakciju i sticanje zdravih nutritivnih navika.
Portret doc. dr Ivana Vasiljevića

Od kada postoji naš centar, trudili smo se da holistički pristupimo čovjeku. Da se pobrinemo da pokrijemo sve uglove razvoja i da se bavimo svim vježbačkim karegorijama. Na tom fonu, sa nama misiju i viziju dijeli dr Ivan Vasiljević, profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Nikšić. Posebno nam je zanimljiv njegov doprinos u domenu korektive deformiteta i prevencije posturalnih poremećaja kod djece. Iz tog razloga, Ivan je u kratkim crtama pisao za naš blog, upravo na temu značaja fizičke kulture za razvoj djeteta.

Fizička kultura može se, prije svega, okarakterisati kao filogenetski i ontogenetski najstarija i najjednostavnija kretnja koju je čovjek upotrebljavao da bi poboljšao svoje egzistencijalne potrebe. Savremeni način života implicira na nedostatak kretanja i sve više sati provodenih u sjedećem položaju ispred računara i pametnih telefona, razvijajući tako “vizuelni korteks”, ali ne i ostale djelove mozga, objasnio je Ivan.

Kako navodi fizička aktivnost stimuliše intelektualni razvoj djeteta. Djeca tokom svog odrastanja imaju samo jednu obavezu, a to je da se igraju. Mozak se razvija stimulacijom, a upravo najbolja stimulacija jeste igra.

Djevojčica na treningu

“Sve češće dobijamo zabrinjavajuće i frapantne podatke o prekomjernoj tjelesnoj masi i gojaznosti, kao i da preko dvije trećine djece u Crnoj Gori ima deformitete stopala i posturalne poremećaje kičmenog stuba. Ako tome dodamo da djeca u Crnoj Gori ostvaruju sve lošije rezultate na PISA testovima i da je svako drugo dijete funkcionalano nepismeno, više je nego jasno zbog čega su djeca kod nas daleko od zdravog odrastanja”, ističe Ivan.

Igra i sport su antropološke konstante djetinjstva i mladosti. Zdravo odrastanje djece podrazumijeva intelektualni i fizički razvoj kroz igru, socijalnu interakciju i sticanje zdravih nutritivnih navika objasnio je Ivan.
On je zaključio da smo mi modeli koje djeca oponašaju i od esencijalnog je značaja da budemo reprezentativan modalitet koji će uticati na razvijanje zdravog identiteta djeteta.