City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Pilates kao način života

City fitness logo

City Fitness

8.6.2022.
Kompozicija i sinergija pilates vježbi, usmjerena je ka integraciji cijelog tijela odnosno svih mišićnih grupa, bez isključive usmjerenosti na jednu mišićnu grupu.
Tri žene treniraju pilates u sali

Sposobnost kreiranja životnih okolnosti koja nam je data zahtijeva uzajamno koegzistiranje vjere u sebe i svjesnog upravljanja i kontrolisanja sobom u životnim situacijama. Kao ko-kreatori stvarnosti imamo moć da svoju energiju i pažnju usmjerimo na poboljšanje kvaliteta života i zdravlja, izgradnju pozitivnih okolnosti, mira i sopstvene ambijentalne sigurnosti. Usmjeravanje „geografskih koordinata“ duše neminovno se vrši u skladu sa tjelesnim pokretima i potrebama, što, ni manje ni više, predstavlja „arhitekturu“ najdubljeg doživljaja i identiteta samog sebe. Kako je sve u životu stvar kontrole i samo-kontrole, to je „Contrology“ sistem, kako je Jozef Pilates nazivao ovaj vid vještine, metoda kojom možemo iskoristiti pun potencijal našeg tijela svjesnom kreacijom svakog našeg pokreta.

Kompozicija i sinergija pilates vježbi, usmjerena je ka integraciji cijelog tijela odnosno svih mišićnih grupa, bez isključive usmjerenosti na jednu mišićnu grupu, podliježe uticaju mentalnog sklopa djelovanja pri njihovom izvođenju. Body and mind koncepcija, koja prožima svaki pilates pokret, je temeljna konstrukcija koncentracije i kontrole istih. Dubinsko tretiranje mišića, kroz vezu uma i tijela, odnosno ujednačenu usmjerenost na pokret i disanje, osvješćuje pojedinca na sopstveno težište u svom mentalnom i fizičkom prostoru. Ojačana cjelokupna muskulatura tijela podrazumijeva ojačano jezgro i uspravno držanje, kao i povećan stepen fleksibilnosti, mobilnosti i gipkosti, što se primjenom pilates vježbi vrši svjesnim mijenjanjem podsvjesne kontrole uma nad svakim pokretom.

Vježba istezanja u pilatesu

Vježbama usmjerenim ka istezanju i izduživanju kičme, jačanju lumbalnog i abdominalnog dijela muskulature, aktivacijom dubokih mišića koji drže skelet i unutrašnje organe, kao i vježbama usmjerenim ka izgradnji mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti, sa jedne strane i primjenom filozofije koncentracije, sa druge strane, postiže se psihička i fizička ravnoteža poželjna za dalje kreiranje i realizaciju svakog „životnog koraka“. Prednosti koje daju još jasniju sliku pilatesa kao načina života se ogledaju u nepostojećoj selekciji vježbača u pogledu starosne dobi i fizičke kondicije, što ukazuje na pruženu mogućnost posmatranja sebe i svijeta oko sebe, u bilo kojoj životnoj dobi, na svjestan, jednostavan i pozitivan način.

Miran um, osviješćen pravilnim disanjem u toku izvođenja pilates pokreta, čini nas živim u sopstvenom tijelu. Posvećenost i redovno vježbanje oblikuju tijelo, toniraju mišiće, razvijaju disajni sistem, pomažu uspostavljanju ravnoteže između duha, uma i tijela, pa je kvalitetu izvođenja vježbi dat primat u odnosu na kvantitet, odnosno broj ponavljanja istih. Posledice dugotrajnog karaktera, oličene isključivo u benefitima, prepoznate su i u prepoznavanju i promjeni loših životnih navika, počev od načina kretanja pa do pogleda na sebe i svijet oko sebe, do jačanja uma, volje i sopstvenih granica senzibiliteta. Upoznavanjem tijela, njegovim osnaživanjem kroz kontrolisano izvođenje pilates vježbi, a kasnije i svakodnevnih pokreta, učimo upotrebljavati sopstvenu muskulaturu na pravilan način, čime se značajno unapređuje kvalitet života.

Kada istom dodamo usvojenu primjenu ispravnog izvođenja pokreta i poželjan intenzitet vježbanja idemo dalje od pukog formiranja duševno-tjelesne ravnoteže, jer simetrična muskulatura, lijepa tjelesno-vizuelna figura i graciozna pokretljivost postaju još jedna nagrada uloženog truda i rada. Investiranjem u sebe nikada ne griješimo, a pilates je veoma korisna investicija uspostavljanja mentalnog i fizičkog sklada veoma poželjnog i neophodnog u „koračanju životnim stazama“ kojima nikada ne znamo konačnicu, bez obzira na zacrtan cilj, plan i strategiju.