City Fitness logoCity FitnessBlog

Idi na prethodnu stranuNazad na blog

Najčešće zablude tokom treninga u teretani

Primjeri čestih predrasuda o vježbanju i treninzima

City fitness logo

City Fitness

13.4.2019.
Tokom svog višegodišnjeg rada u teretani, u ulozi vježbača ili instruktora, susreo sam se sa raznim predrasudama koje su uglavnom remetilački faktori cjelokupnog procesa. U ovom tekstu, pokušaću da ukažem na iste, uz argumentaciju koja donosi ispravno razmišljanje, a samim tim i bolje rezultate.
Skica djevojke koja zamišlja sebe kako radi čučnjeve sa tegom

Žene ne treba da dižu tegove jer će se “nabildovati”.

Široko je rasprostranjeno mišljenje da će se žene, ukoliko budu radile vježbe sa tegovima u teretani, vrlo brzo „nabildovati“ što bi moglo narušiti njihove damske crte i polno karakterističnu nježnost. Stoga se razmišlja na način da je dizanje tegova primjenjivo samo kod muškaraca. To naravno, nije ispravno razmišljanje.

Jedina polna razlika koja se može uzeti kao relevantna u trenažnom procesu je ta da se muškarci i žene razlikuju hormonalno (tj. muškarci proizvode više testosterona) i da žene imaju veći procenat masti u organizmu. Dakle, zbog manjka testosterona ženama treba više vremena da dobiju mišićnu masu, a takođe zbog većeg procenta masti, treba im i više vremena da se „izdefinišu“. Ono što nam svima donosi masu ili definiciju jeste broj kalorija koji unosimo, tj. hrana koju jedemo, kvalitetan trening i naravno odmor.

Tako da, dame, slobodno tegove u ruke. Trening sa tegovima može uticati na poboljšanje motoričkih sposobnosti (snaga, brzina, izdržljiovst, itd.), a ukoliko je pravilno koncipiran djelovaće pozitivno i na kosti, zglobove, tetive, pripoje mišića.

Izbjegavanje “teških vježbi” kako ne bi došlo do povrede.

Pod teškim vježbama najčešće podrazumijevaju čučanj, mrtvo dizanje, potisak za ramena, nabačaj… Ove vježbe početnicima izgledaju komplikovano i često ih izbjegavaju jer misle da će doći do povrede. Takvo razmišljanje nije djelotvorno jer u realnosti, svaka vježba može da dovede do povrede. Ukoliko se vježba izvodi pravilno i opterećenje se određuje na osnovu mogućnosti – opasnosti nema.

Nabrojane vježbe pripadaju grupi najefikasnijih vježbi za razvoj cijelog tijela, jer aktiviraju više mišićnih grupa istovremeno, poboljšavaju koordinaciju, jačaju sve najbitnije mišiće, a takođe izazivaju najveći hormonalni odgovor organizma, tako da se motoričke sposobnosti kao posledica izvođenja ovih vježbi poboljšavaju znatno brže. Iz tog razloga ove vježbe ili razne varijante ovih vježbi su nezaobilazne u planu treninga ozbiljnih vježbača i profesinalnih sportista.

Kardio trening topi mišiće

Još jedna od čestih zabluda sa kojim se suočavamo u fitness centrima. Kardio trening služi za poboljšavanje kardio-vaskularnih kapaciteta, izdržljivosti mišića i smanjenje procenata masti u organizmu. Može uticati na smanjenje tjelesne mase, ali ne i mišićne mase.

U toku kardio treninga se kao dominantno gorivo za proizvodnju energije koriste masti ili ugljeni hidrati, a ne proteini , od kojih su satkani mišići. Profesionalni bodibilderi u svom treningu često praktikuju i kardio-trening, tako da je jasno da ova tvrdnja nema mnogo osnova.

Ako treniram duže, rezultati će biti brži

Mnogi su mišljenja da ukoliko svoje tijelo izlažu dužem treningu na taj način prije dolaze do cilja. Trening sam po sebi jeste bitan, ali ne i krucijalan. On predstavlja vrijeme u toku kojeg se na određeni način fizičkom aktivnošću utiče na organizam, da bi organizam na tu promjenu odgovorio.

Kako će organizam da odgovori, zavisi od ishrane i odmora prije i nakon treninga. Samo dobra kombinacija ova tri elementa daje optimalan rezultat. Ukoliko imate dobar trening, ali vam je ishrana neodgovarajuća, a odmor nedovoljan, velika je vjerovatnoća da ćete ubrzo izgubiti motivaciju ili da ćete početi da opadate u snazi, masi, itd. Predlažem da optimalno trajanje treninga bude između 60 i 90 minuta.

Moram raditi trbušnjake da mi se vide pločice

Mnogo puta ste čuli da pojedinci rade hiljade trbušnjaka, a da im se isti ne vide.

Trbušni mišići su potpuno isti kao i svi ostali mišići i na isti način ih treba tretirati. Vježbama I brojem ponavljanja utičete na njihov rast, snagu i izdržljivost. Možete uraditi 1000 trbušnjaka dnevno, a možete uraditi 100-200. Možete ih raditi svakog dana ili svakog drugog, trećeg. Kako će se trbušnjaci vidjeti, zavisi isključivo od načina ishrane i procenta masti u organizmu.

Ukoliko vam je ishrana pravilno koncipirana, a vaš cilj smanjenje procenata masti u organizmu, definisani i izraženi trbušnjaci neće biti problem. Međutim, ukoliko ne vodite računa o ishrani, a radite trbušnjake do besvijesti, nažalost, rezultat koji želite će izostati.